vineri, 6 martie 2009

Inegalitatea aptitudinilor


Dumnezeu a creat toate spiritele egale, dar fiecare dintre ele a vietuit mai mult sau mai putin si, in consecinta, a dobandit mai mult sau mai putin. Diferenta consta in nivelul lor si in vointa lor, care este liberul arbitru; de aici, unii oameni se perfectioneaza mai rapid, ceea ce le da aptitudini diverse. Diferentierea aptitudinilor este necesara, astfel ca fiecare sa poata conlucra la scopurile Providentei, in limitele dezvoltarii fortelor sale fizice si intelectuale; ceea ce nu face unul este facut de celalalt - astfel fiecare are un rol util. Apoi, toate lumile fiind solidare unele cu altele, trebuie ca locuitorii lumilor superioare, in mare parte create inaintea lumii noastre, sa vina sa locuiasca cu noi pentru a ne da un exemplu.
Trecand dintr-o lume superioara intr-o lume inferioara, spiritul isi conserva integralitatea facultatilor dobandite. Spiritul care a progresat nu mai da inapoi. El poate alege, in starea sa de spirit, un invelis mai "scortos" sau o pozitie mai precara decat cea avuta anterior, dar toate acestea pentru a-i servi drept invatatura si sprijin in progresul sau.
Astfel diversitatea aptitudinilor omului nu tine de natura intima a cresterii sale ci de nivelul de perfectiune atins de spiritului incarnat in el.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: