marți, 28 aprilie 2009

Spirit si materie


Numai Dumnezeu stie daca materia este eterna ca si El sau a fost creata intr-un timp anume. Totusi, daca exista ceva in ratiunea noastra sa ne arate, este ca Dumnezeu, intruchipare a dragostei si milei, nu a fost niciodata inactiv. Oricat de indepartat ne-am putea reprezenta inceputul actiunii sale, nu il putem concepe pe Dumnezeu intr-un moment de nelucrare.
In general se defineste materia ca fiind ceea ce are intindere, ceea ce face impresie asupra simturilor noastre, ceea ce este impenetrabil - aceasta din punctul nostru de vedere, pentru ca noi nu vorbim decat in functie de ceea ce cunoastem. Insa materia exista sub forma de stari ce ne sunt necunoscute - ea poate fi, de exemplu, atat de pura si de subtila incat sa nu faca nicio impresie asupra simturilor, si totusi este materie.
Materia este lantul ce leaga spiritul; este instrumentul care-l fixeaza si asupra caruia, in acelasi timp, spiritul isi exercita actiunea. Din acest punct de vedere, se poate spune ca materia este agentul, intermediarul cu ajutorul caruia si pentru care actioneaza spiritul.

Spiritul este principiul inteligent al universului. Pentru noi nu este usor de analizat natura spiritului. Pentru noi, el nu este nimic pentru ca nu e un lucru palpabil. Nimicul este neantul si neantul nu exista.
Si totusi, spiritul exista. Inteligenta este un atribut esential al spiritului, dar amandoua se confunda intr-un principiu comun, astfel pentru noi este acelasi lucru.

Spiritul si materia sunt distincte dar trebuie realizata unirea spiritului cu materia pentru a da inteligenta materiei. Unirea este necesara pentru noi, deoarece nu suntem astfel alcatuiti incat sa percepem spiritul fara materie. Se poate concepe spiritul fara materie si materia fara spirit, prin gandire.
Ar exista astfel doua elemente generale in univers: materia si spiritul. Deasupra tuturor este Dumnezeu Creatorul, tatal tuturor lucrurilor. Aceste trei lucruri reprezinta principiul a tot ceea ce exista, trinitatea universala.
Elementului material trebuie sa i se adauge fluidul universal ce joaca rol de intermediar intre spirit si materie - materia fiind prea grosiera pentru ca spiritul sa poata avea o actiune asupra ei. Desi, dintr-un anumit punct de vedere, se poate considera ca fluidul universal este element material, el se distinge prin proprietati speciale. El este plasat intre spirit si materie; este fluid asa cum materia este materie; susceptibil, prin nenumaratele sale combinatii cu aceasta iar prin actiunile spiritului, produce infinita varietate a lucrurilor din care nu cunoastem decat o mica parte. Acest fluid universal sau primordial sau elementar, agent utilizat de spirit, este principiul fara de care materia ar fi in permanenta stare de divizare si nu ar obtine niciodata proprietatile date de gravitatie.
Fluidul universal este susceptibil de nenumarate combinatii; ceea ce denumim fluid electric, fluid magnetic, sunt modificari ale fluidului universal, care nu este decat o materie mai perfecta, mai subtila si pe care o putem privi ca independenta.

Un fapt evident domina toate ipotezele: vedem materia care nu este inteligenta si vedem un principiu inteligent independent de materie. Originea si conexiunea acestor doua lucruri ne sunt necunoscute. Ca au sau nu o sursa comuna, puncte de contact necesare; ca inteligenta are existenta proprie, ca ea este o proprietate, nu un efect; ca ea insasi este, dupa opinia unora, o emanatie a Divinitatii, sunt lucruri pe care nu le cunoastem, dar ele ne apar distinct si de aceea admitem ca formeaza cele doua principii constitutive ale universului. Vedem in toate aceastea o inteligenta care domina toate celelalte lucruri, care guverneaza totul, care se distinge prin atribute esentiale - este inteligenta suprema pe care o numim Dumnezeu.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: