vineri, 14 mai 2010

Sfintii din zilele noastre


In popor se spune că Dumnezeu ne rabda pentru rugăciunile preotilor si monahilor nostri. Intre acestia, părintii duhovnici au menirea cea mai grea. Ei isi asuma responsabilitatea pentru indreptarea noastra. Marii duhovnici sunt părinti imbunatatiti, adică oameni care au inaintat foarte mult pe calea desavarsirii. Pentru iubirea, credinta si nadejdea lor în Hristos, pentru stradania si curatia lor sufleteasca, Dumnezeu i-a inzestrat pe acesti preoti cu daruri extraordinare. Sunt clarvazatori, ne pot vindeca sufletele si trupurile, ne pot schimba radical viata. Cu o conditie: să credem.

Puterea duhovnicului


Duhovnicul nu este un vanzator de indulgente, nici o masina de spalat păcate. El este cel care ne mijloceste impacarea cu Dumnezeu. Iisus Hristos l-a rânduit să ne dezlege de păcate si să ne îndrume în viata crestina. Mântuitorul a zis către ucenicii cai, chiar în ziua Învierii Sale: "Luati Duh Sfânt! Carora veti ierta păcatele, vor fi iertate, si carora le veti tine, vor fi tinute" (In. 20, 22-23). Prin comiterea păcatului, omul cade de sub puterea harului divin. Duhovnicul poate să-l reaseze sub har pe crestin, după ce acesta s-a marturisit si a făcut penitenta, prin iertarea păcatelor. De asemenea, duhovnicul hotaraste când suntem pregatiti să ne împărtăsim. Sfânta Împărtăsanie este taina prin care crestinul primeste Trupul si Sangele lui Hristos, sub forma vinului si a painii. Aceasta taina se administreaza indeobste în cadrul Liturghiei, dar este acordata si în case sau spitale celor care nu se pot deplasa la biserica.

Pentru a obtine iertarea de păcate, crestinul trebuie să-l convinga pe duhovnic că regreta ce a făcut si că este decis să nu mai repete păcatul. O persoana care doreste cu adevărat să paraseasca păcatul va implini un canon ("îndreptare" – lb. greaca), adică un set de prescriptii duhovnicesti: rugăciuni, matanii, post. Nu toti preotii au dreptul de a fi duhovnici. Duhovnicia o primesc anumiti preoti de la episcopul locului, printr-o delegatie speciala numita "hirotezie".
Persoanele care au un duhovnic se numesc fii duhovnicesti sau ucenici. Acestia trebuie să-l asculte intru totul pe duhovnic. Ei cer sfat de la duhovnic mai ales atunci când se afla în fata unei decizii cruciale. Părintele Teofil Paraian spune că a fi ucenic inseamna "să te pleci cu mintea", adică să calci pe urmele celui care te îndruma, fără să crezi că tu stii mai multe decât el.

Cum ne alegem duhovnicul

La duhovnic nu mergem ca la psiholog sau ca la un functionar public, pentru a ne rezolva o problema. Intai trebuie să-l cunosti, pentru că lui ii vei incredinta taina vietii tale. Duhovnicul fiecaruia dintre noi trebuie să corespunda asteptarilor noastre, să aiba o personalitate care să se armonizeze cu a noastra. Asadar, crestinului ii este recomandat să mearga mai mult timp la slujbele unui preot, să-i afle altitudinea culturala si tinuta duhovniceasca până se va lamuri daca acela este duhovnicul pe care si-l doreste.

Până isi gaseste duhovnicul, crestinul se poate marturisi si împărtăsi la oricare alt preot. Sunt părinti care cred că nu e nevoie să-ti cauti duhovnicul si că nici nu poti să-l alegi. Părintele Savatie Bastovoi punea undeva: "Dumnezeu va rândui să-ti recunosti duhovnicul. El este cel care iti rupe dintr-o data viata în doua si intelegi că până atunci n-ai inteles nimic si nici n-ai trait nimic".


 


Marii duhovnici ai României

Marii duhovnici ai României sunt si mai aproape de Dumnezeu prin faptele si credinta lor. Vii sau trecuti la cele vesnice, ei ne rămân alaturi si ne sunt modele pentru o viata exemplara. In paginile ce urmeaza nu ne-am propus un clasament al duhovnicilor, care ar fi fost un atentat la smerenia tuturor. Ne-am marginit să istorisim despre insusirile deosebite, faptele incredibile si vietile pilduitoare ale unor preoti ortodocsi, foarte iubiti si cautati de credinciosi. Vor mai fi fiind si altii asemenea lor, la care, cu nepriceperea noastra, n-am ajuns. Pentru aceasta ne cerem iertare.
Marii duhovnici ai României sunt sfintii de lângă noi. Deseori uitam de prezenta lor binefăcătoare, dar ei nu ostenesc să se roage pentru noi. In urmatoarele postari vom incerca sa-i cunoastem pe marii duhovnici ai zilelor noastre.



Mari duhovnici:


Parintele Arsenie Papacioc
Parintele Iustin Parvu
Arhimandrit Cleopa Ilie
Arhimandrit Mina Dobzeu



2 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.agentia.org/anchete/Preotii-controlati-3124.html

Astia sunt marii duhovnici? Nu contest, se afla printre ei si oameni pe calea Adevaratului Dumnezeu. Dar in acesti hoti, curvari si pedofili crezi tu???
Ei sunt diavolul, ei au tras omenirea inapoi 2000 de ani, ei au inventat Inchizitia.

AMIRA spunea...

Anonim, se pare ca n-ai inteles mai nimic din articol. Este vorba de marii duhovnici despre care vei putea afla cate ceva din postarile urmatoare. Nu cred ca poti cataloga drept hoti, curvari, pedofili pe Parintii Arsenie Boca, Arsenie Paoacioc, Iustin Parvu, Gheorghe Calciu,Lavrentie Sovre,Cleopa Ilie si altii.
In alta ordine de idei, nu cred ca esti in masura sa-mi spui in ce sau in cine sa cred.
Nu indraznesc sa dau sfaturi la nimeni si nici sa-mi impun ideile sau credintele dar nu crezi ca ai lipsit de la lectia: "Nu judeca pe nimeni"?