luni, 18 mai 2009

Egalitatea drepturilor barbatului si femeii


Barbatul si femeia sunt egali in drepturi in fata lui Dumnezeu pentru ca Dumnezeu a dat amandoura intelegerea binelui si raului precum si facultatea de a progresa.
Inferioritatea morala a femeii in anumite locuri se datoreaza stapanirii nedrepte si crude pe care barbatul a impus-o asupra ei. Este un rezultat al institutiilor sociale si al abuzului fortei in fata slabiciunii. Pentru oamenii putin avansati din punct de vedere moral, forta face dreptul.

Scopul pentru care femeia are o constitutie fizica mai slaba decat barbatul pentru a-i asigura acesteia sarcini specifice. Barbatul este facut pentru munci mai grele, el fiind mai puternic; femeia, pentru lucruri mai usoare si amandoi pentru a se ajuta reciproc in depasirea incercarilor unei vieti pline de amaraciune.
Slabiciunea fizica a femeii nu o plaseaza in mod natural sub dependenta barbatului. Dumnezeu a dat unora forta pentru a-l proteja pe cel slab, nu pentru a-l subjuga.
Dumnezeu a adaptat structura fiecarei fiinte rolului pe care trebuie sa-l indeplineasca. Daca a dat femeii o mai mica forta fizica, El i-a dat in schimb o mai mare sensibilitate in raport cu delicatetea functiunilor materne si slabiciunea fapturilor stranse la sanul sau.
Sarcinile carora femeia le este harazita de natura au o importanta chiar mai mare decat cele ale barbatului. Ea este cea care-i da barbatului primele notiuni de viata.

Oamenii fiind egali in fata lui Dumnezeu, trebuie sa fie egali si in fata legilor omenesti. Este primul principiu al dreptului: nu faceti altora ceea ce nu ati dori sa vi se faca voua.
O legislatie, pentru a fi intru totul dreapta, trebuie sa consacre egalitatea drepturilor dintre barbat si femeie. A drepturilor, nu a rolului. Trebuie ca fiecare sa aiba un loc bine stabilit. Barbatul se ocupa de treburile din afara, iar femeia de cele din interiorul caminului; fiecare dupa aptitudinile sale. Legea omeneasca, pentru a fi echitabila, trebuie sa consacre egalitatea drepturilor dintre barbat si femeie; orice privilegiu acordat unuia sau altuia este contrat dreptatii. Emanciparea femeii insoteste progresul civilizatiei; aservirea femeii marcheaza barbaria.
De altfel sexele nu exista decat prin constructia fizica din moment ce spiritele pot imbraca orice forma, nu exista nicio diferenta sub acest raport si, in consecinta, ambele sexe trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

4 comentarii:

Adrian spunea...

Desigur barbatul e facut pentru munci grele, in acelasi timp femeia este facuta pentru procrere, aici durerea este mare...

Mihaela Petrescu spunea...

Religiile au o foarte mare parte de vina! Si toate se uita in partea cealalta.
Cite nedreptati si crime s-au facut si inca se mai fac in numele lui Dumnezeu!

AMIRA spunea...

@Adrian
Fiecare, barbat sau femeie,avem drepturi egale dar roluri diferite. Si fiecare rol are importanta.

AMIRA spunea...

@Mihaela
Ai perfecta dreptate. Multe nedreptati s-au facut si se mai fac in numele lui Dumnezeu.