miercuri, 13 mai 2009

Inteligenta si instinct


Inteligenta este o facultate speciala proprie anumitor clase de entitati organice, care da acestora, odata cu ratiunea, dorinta de a actiona, consecinta a existentei si indiviadualitatii lor, precum si mijloace de a stabili raporturi cu lumea exterioara, de a se ingriji de propriile necesitati.
Astfel se pot distinge:
1. entitati neanimate formate numai din materie, fara vitalitate si inteligenta: acestea sunt corpurile brute.
2. entitati animate neganditoare, formate din materie si dotate cu vitalitate,dar lipsite de inteligenta
3. entitati animate ganditoare, formate din materie, dotate cu vitalitate si avand in plus un principiu inteligent ce le da facultatea de a gandi
Inteligenta nu este un atribut al principiului vital de vreme ce plantele traiesc dar nu gandesc; ele nu au decat viata organica. Inteligenta si materia sunt independente, deoarece un corp poate trai fara inteligenta, insa inteligenta se manifesta prin intermediul organelor materiale. Este necesara o unire cu spiritul pentru ca o materie animata sa devina inteligenta.
Sursa inteligentei este inteligenta universala. Inteligenta este o facultate proprie fiecarei fiinte si constituie individualitatea sa morala. In rest, sunt lucruri de nepatruns pentru om, numeroase pentru moment.

Instinctul este o specie a inteligentei. Instinctul este o inteligenta neganditoare, prin aceea ca toate fiintele se ingrijesc de propriile lor necesitati. Nu se poate stabili o limita intre instinct si inteligenta caci adeseori se confunda; dar se pot foarte bine distinge actele ce apartin instinctului de cele apartinand inteligentei. Instinctul exista neincetat, dar omul il neglijeaza. El poate sa ne conduca la bine, ne ghideaza intotdeauna si cateodata mai sigur decat ratiunea; el nu greseste niciodata.
Ratiunea ar fi fost intotdeauna un ghid infailibil daca nu era denaturata de educatia gresita, de orgoliu si de egoism. Instinctul nu rationeaza; ratiunea da omului liberul arbitru. Instinctul este o inteligenta rudimentara ce difera de inteligenta propriu zisa prin aceea ca manifestarile sale sunt aproape intotdeauna spontane, in timp ce manifestarile inteligentei sunt rezultatul unor combinatii si a unui act deliberat.
Instinctul si manifestarile sale variaza in functie de specii si de necesitatile lor. La fiintele care au constiinta si perceptia lucrurilor exterioare, el se combina cu inteligenta, deci cu vointa si libertatea.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

3 comentarii:

Mihaela Petrescu spunea...

@ Amira: Iti recomand un site interesant:
www.arebookstore.com

AMIRA spunea...

Multumesc. Foarte interesant site-ul. Am vazut o multime de carti pe care le-as cumpara dar sunt multe piedici, una dintre ele ar fi ca nu cunosc engleza indeajuns de mult ca sa citesc linistita vreuna dintre ele. M-as concentra mai mult pe traducere :))

Mihaela Petrescu spunea...

Care sint cartile ? Citind inveti cel mai repede.