luni, 11 mai 2009

Neantul. Viata viitoare


In toate timpurile, omul s-a preocupat de viitorul sau de dupa moarte. Oricata importanta ar da el vietii prezente, nu se poate impiedica sa nu constate cat este ea de scurta si mai ales precara, de vreme ce poate fi retezata in orice clipa si el nu e niciodata sigur de ziua de maine. Ce va deveni dupa momentul fatal? Problema este grava, caci nu e vorba de cativa ani, ci de eternitate. Daca cel ce urmeaza sa-si petreaca mai multi ani intr-o tara straina se nelinisteste pentru situatia pe care o va avea, cum sa nu ne preocupam deci, de situatia pe care o vom avea parasind aceasta lume, de vreme ce este pentru totdeauna?
Ideea de neant are ceva ce repugna ratiunii. Omul cel mai nepasator in timpul vietii, odata ajuns la momentul suprem, se intreaba ce va deveni el, si in mod involuntar spera.

A crede in Dumnezeu fara a admite viata viitoare este un nonsens. Sentimentul unei existente mai bune exista in forul interior al tuturor oamenilor: Dumnezeu nu l-a asezat aici in zadar. Viata viitoare implica pastrarea individualitatii noastre dupa moarte; ar fi important pentru noi, in adevar, de a supravietui corpului daca esenta noastra morala ar trebui sa se piarda in oceanul infinitului? Consecintele pentru noi ar fi una cu neantul.
Omul, in mod instinctiv, are groaza de neant pentru ca neantul nu exista. Tot omul are sentimentul instinctiv al vietii viitoare - pentru ca inainte de incarnarea sa, spiritul cunostea toate aceste lucruri, iar sufletul pastreaza o vaga amintire despre ceea ce stia si a vazut in starea de spirit.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

6 comentarii:

AMIRA spunea...

Eu cred in reincarnare si am si cateva dovezi...le voi scrie in curand pe amira-paranormal.blogspot.com.
Nu mi-e frica de moarte, ci de faptul ca poate va veni inainte sa termin ceea ce am eu de facut pe pamant...

Mihaela Petrescu spunea...

Cu cit evoluam spiritual mai mult intr-o viata pe Pamint , cu atit vom avea sansa sa revenim mai rar. Nu mi-e frica de ceea ce va urma dincolo, ci de felul in care voi"muri". Asta ma nelinisteste.
In nici un caz nu veti muri inainte de ceea ce aveti de facut pe pamint. Pentru ca sinteti aici cu o misiune si pina nu o veti indeplini nu veti muri. E vorba despre misiunea divina . Daca va referiti la ceea ce vreti dumneavoastra sa faceti, atunci e o alta discutie si aveti toate motivele sa va aveti nelinisti.

AMIRA spunea...

@Mihaela
Ma refeream la misiunea divina,in niciun caz la dorinte si ambitii egoiste.
Dar...nu cred ca nu vom muri pana nu ne vom indeplini misiunea...ar fi prea frumos. Problema este ca unii dintre noi nu-si vor indeplini misiunea pentru care au revenit pe pamant. Unii dintre noi esueaza.Sper doar sa nu ma numar printre acestia.

Mihaela Petrescu spunea...

@ Amira : asta este una dintre incercari. In functie de hotaririle pe care le luam atunci cind ajungem la o rascruce,ne apropiem sau ne departam de succes. Cred ca aceste alegeri sint singurele noastre interventii in "destinul" nostru. Totul e hotarit inainte de a intra in lumea asta . Aici dam un examen. Multiple-choice. Trebuie sa ai incredere in tine atunci cind alegi.

Anonim spunea...

da si eu cred in rencarnare si in rtoate chiestiile astea legate de spiritism

Anonim spunea...

PENTRU VOI
http://www.vopus.org/ro/cursuri-conferinte/cursuri-si-conferinte/cursuri-conferinte-gnoza.html

messenger : lucianb3@yahoo.com