joi, 12 martie 2009

Formarea entitatilor vii


Pe pamant, la inceput, totul era haos; elementele erau amestecate. Incetul cu incetul, fiecare lucru a capatat locul sau, atunci au aparut entitatile vii adaptate starii de atunci a globului terestru. Pamantul inchidea germenii care asteptau momentul favorabil pentru a se dezvolta. Principiile organice se adunara de indata ce inceta forta ce le tinea departate, si ele au format germenii tuturor fiintelor vii. Germenii au ramas in stare latenta si inerta, asemenea cristalidelor si semintelor plantelor pana in momentul propice ecloziunii fiecarei specii; atunci, entitatile din fiecare specie s-au adunat si s-au multiplicat.
Elementele organice, inainte de formarea pamantului, se gaseau in stare de fluid in spatiu, in mijlocul spiritelor, sau pe alte planete, asteptand vremea pamantului pentru a incepe o noua existenta pe o planeta noua.

Chimia ne prezinta moleculele corpurilor organice unindu-se pentru a forma cristale de o regularitate constanta, specifica fiecarei specii, de indata ce exista conditiile cerute. Cea mai mica tulburare a acestor conditii este suficienta pentru a impiedica reunirea elementelor sau, cel putin, dispunerea regulata ce constituie cristalul. De ce n-ar fi la fel si cu elementele organice? Conservam ani de zile semintele plantelor si animalelor care nu se dezvolta decat la o temperatura data si intr-un mediu propice; s-au vazut graunte de grau germinand dupa mai multe secole. Exista in aceste seminte un principiu potent de vitalitate care nu asteapta decat o circumstanta favorabila pentru a se dezvolta.
Ceea ce se petrece zilnic sub ochii nostri n-ar putea exista tocmai de la inceputurile planetei noastre? Constituirea entitatilor vii iesind din haos prin insasi forta naturii micsoreaza cu ceva grandoarea lui Dumnezeu? Departe de aceasta, ea raspunde mai bine ideii ce ne-o facem despre puterea sa exercitandu-se asupra unor lumi infinite prin legi eterne. Este adevarat ca teoria nu rezolva problema elementelor vitale, insa Dumnezeu are tainele sale si impune limite cercetarilor noastre.

Se mai afla si fiinte care se nasc de la sine dar germenele primar exista deja in stare latenta. Suntem neincetat martori ai acestui fenomen. Tesuturile omului si ale animalelor nu contin germenii unei multitudini de bacterii care asteapta fermentatia de putrefactie necesara existentei lor? Este o mica lume ce dormiteaza si se creeaza.
Specia umana se fasea printre elementele organice continute de globul terestru si ea a venit la timpul sau; ceea ce a facut sa se spuna ca omul avea sa fie format din lut.
Nu putem cunoaste perioada aparitiei omului si a altor fiinte pe pamant; toate calculele noastre sunt simple himere.
Si totusi, daca germenii speciei umane se gasesc printre elementele organice ale pamantului, de ce nu apar de la sine oameni ca in perioada inceputului? Pentru ca principiul lucrului apartine lui Dumnezeu; se poate spune ca oamenii, odata raspanditi pe suprafata pamantului, au absorbit elementele necesare formarii lor pentru a le transforma potrivit cu legile reproducerii. Acelasi lucru este valabil si pentru diferitele specii de fiinte.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: