vineri, 6 martie 2009

Incercarile bogatiei si ale mizeriei


Dumnezeu a dat unora bogatie, noroc si putere, altora nefericire si mizerie pentru a incerca pe fiecare in mod diferit. Aceste incercari sunt alese de insasi spiritele si adesea in aceste incercari sucomba.
Ambele probe sunt redutabile pentru om. Mizeria provoaca cartirea impotriva Providentei, bogatia starneste in toti excesele. Bogatul are mai multe tentatii dar si mai multe mijloace de a face bine - dar el nu il face intotdeauna, devine egoist, orgolios si nesatul. Nevoile sale cresc odata cu averea si el crede ca nu are suficient pentru el insusi.
Inaltarea in aceasta lume, ca si autoritatea asupra semenilor sunt incercari tot atat de mari si de trecatoare ca si nefericirea; caci cu cat esti mai bogat si mai puternic, cu atat ai mai multe obligatii de indeplinit si cu atat sunt mai mari mijloacele de a face bine sau rau. Dumnezeu il incearca pe sarac prin resemnare, iar pe bogat prin utilizarea pe care o da bunurilor si puterii sale.
Bogatia si puterea fac sa se nasca toate pasiunile care ne inlantuie de materie si ne indeparteaza de perfectiunea spirituala. De aceea Iisus a spus: "Adevarat, adevarat va spun voua, este mai usor unei camile sa treaca prin ochiul unui ac decat unui bogat sa intre in imparatia cerurilor."

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: