joi, 12 martie 2009

Cunoasterea principiului lucrurilor


Omului nu-i este dat sa cunoasca principiul lucrurilor. Dumnezeu nu ingaduie ca totul sa-i fie revelat omului aici, pe pamant. Va patrunde intr-o zi misterul lucrurilor care acum ii sunt ascunse. Valul se ridica pe masura ce omul se purifica; dar pentru a intelege anumite lucruri, i-ar fi necesare facultati pe care el inca nu le poseda.
Omul nu poate, prin investigatiile stiintei, sa patrunda unele din secretele naturii. Stiinta i-a fost data pentru a progresa in toate privintele, dar el nu poate depasi limitele fixate de Dumnezeu. Cu cat ii este dat omului sa avanseze in aceste mistere, cu atat mai mult admiratia sa pentru puterea si intelepciunea Creatorului trebuie sa fie mare; dar fie datorita orgoliului, fie datorita slabiciunii, chiar inteligenta sa il transforma adesea intr-o jucarie a iluziei. El aduna teorii dupa teorii si fiecare zi ii arata cate erori a acumulat in loc de adevaruri, si cate adevaruri a respins ca fiind erori. Tot atatea deceptii pentru orgoliul sau.
In afara de investigatiile stiintei, ii este dat omului sa primeasca comunicarile unei instante mai inalte despre ceea ce scapa evidentei simturilor sale. Asta doar daca Dumnezeu crede ca este util - El poate revela ceea ce prin stiinta nu se poate afla.
Dumnezeu reveleaza prin acele comunicari pe care omul le ia, in anumite limite, drept cunoastere a trecutului sau si a soartei sale viitoare.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: