miercuri, 4 martie 2009

Cunoasterea legii naturale

Dumnezeu a dat tuturor oamenilor mijloace de a cunoaste legea sa. Toti pot sa o cunoasca, dar nu toti o inteleg. Cei care o inteleg cel mai bine sunt oamenii de bine si cei care vor sa caute. totusi, toti o vor intelege intr-o zi, ca este necesar ca progresul sa se implineasca.
Justetea diverselor incarnari ale omului e o consecinta a acestui principiu, de vreme ce cu fiecare noua existenta inteligenta sa este mai dezvoltata si el intelege mai bine ce este bine si ce este rau. Daca totul s-ar indeplini intr-o singura existenta, care ar fi soarta atator fiinte care mor in fiecare zi in abrutizarea salbaticiei sau in intunericul ignorantei, fara a se lumina?
Sufletul, inainte de unirea sa cu trupul, intelege legea lui Dumnezeu mai bine decat dupa incarnarea sa. El o intelege conform gradului de perfectiune la care a ajuns si ii pastreaza amintirea intuitiva dupa unirea sa cu trupul; dar relele instincte ale omului il fac adesea sa o uite.
Legea lui Dumnezeu este scrisa in constiinta. Omul a uitat legea si nu o mai recunoaste. Dumnezeu doreste sa-i fie reamintita.

Dumnezeu a dat anumitor oameni misiunea de a revela legea sa. In toate timpurile unii oameni au primit aceasta misiune. Sunt spirite superioare incarnate in scopul de a face sa avanseze omenirea.
Cei care nu erau inspirati de Dumnezeu si care din ambitie si-au luat o misiune ce nu le era destinata, au putut cu certitudine sa se insele pretinzand ca instruiesc oamenii in legea lui Dumnezeu. Totusi, cum exista printre ei si oameni de geniu, chiar printre erorile pe care le-au propagat se gaseau adesea si mari adevaruri.
Adevaratul profet este un om de bine inspirat de Dumnezeu. El poate fi recunoscut dupa cuvintele si faptele sale. Dumnezeu nu se poate servi de gura mincinosului pentru a propovadui adevarul.
Figura perfecta oferita de Dumnezeu drept ghid si model este Iisus.
Iisus este pentru om tipul perfectiunii morale la care poate pretinde umanitatea pe pamant. Dumnezeu ni l-a oferit drept model perfect si doctrina propovaduita de el este cea mai pura expresie a legii lui Dumnezeu, deoarece Iisus, animat de spiritul divin, era fiinta cea mai pura care a aparut pe pamant.
Daca unii dintre cei care au pretins sa educe omul in legea lui Dumnezeu l-au inselat cateodata prin principii false, aceasta s-a intamplat deoarece s-au lasat dominati ei insisi de sentimente prea pamantesti si deoarece au confundat legile ce determina conditiile vietii sufletului cu cele ce determina viata corpurilor. Multi dintre ei au dat drept legi divine cele ce nu erau decat legi omenesti create pentru a servi pasiunile si a domina oamenii.

Legile divine sunt scrise peste tot. Toti oamenii care au meditat asupra intelepciunii au putut deci sa le inteleaga si sa le propovaduiasca inca din cele mai vechi timpuri. Prin profetiile lor, chiar incomplete, ei au pregatit ogorul pentru primirea semintei.
Legile divine fiind scrise in cartea naturii, omul le-a putut cunoaste atunci cand a dorit sa le caute. De aceea preceptele pe care ele le consacra au fost proclamate in toate timpurile de catre oamenii de bine si elemente ale lor se regasesc in doctrina morala a tuturor popoarelor iesite din barbarie, dar incomplete sau alterate de ignoranta sau superstitie.

Iisus a aratat adevaratele legi ale lui Dumnezeu. Cuvantul lui Iisus era adesea alegoric, deoarece el vorbea in parabole si in spiritul timpului si al locurilor. Acum este nevoie ca adevarul sa fie inteligibil pentru toata lumea. Aceste legi trebuie sa fie bine exprimate si dezvoltate, de vreme ce exista atat de putini oameni care le inteleg si mai putini care le aplica.
Misiunea spiritelor este de a izbi ochii si urechile pentru a inlatura orgoliile si a demasca ipocritii, pe cei care simuleaza aparentele virtutii si ale religiei pentru a ascunde propriile turpitudini. Invatatura spiritelor trebuie sa fie clara si fara echivoc, astfel ca nimeni sa nu poata pretexta ignoranta si fiecare sa o poata judeca si aprecia cu propria ratiune. Spiritele sunt desemnate sa pregateasca domnia binelui anuntata de Iisus; de aceea nu trebuie ca fiecare sa poata interpreta legea lui Dumnezeu dupa voia pasiunilor sale, si nici sa falsifice sensul unei legi a dragostei si milei.

Adevarul nu a fost intotdeauna accesibil pentru toata lumea. Fiecare lucru la timpul sau. Adevarul este asemenea luminii: trebuie sa te obisnuiesti cu ea putin cate putin, altfel te orbeste.
Niciodata nu s-a intamplat ca Dumnezeu sa permita omului sa primeasca atatea comunicari complete si instructive ca cele de astazi. Existau in timpurile vechi, asa cum bine stim, cativa indivizi care erau in posesia a ceea ce ei considerau stiinta sacra, din care faceau un mister pentru profani. Ei primeau doar farame de adevar risipite intr-un ansamblu echivoc.
Totusi, pentru un invatat, niciun vechi sistem filozofic, nicio traditie, nicio religie nu este de neglijat, caci fiecare cuprinde germenii marilor adevaruri. Desi se contrazic unele pe altele si sunt risipite printre lucruri marunte si fara temei, ele sunt lesne de pus cap la cap datorita cheii oferite de spiritism; dintr-o multime de lucruri care au putut sa para fara ratiune, iata ca astazi realitatea lor ne este demonstrata intr-o maniera irecuzabila.
Sa nu neglijam asadar sa le cercetam temeinic, intrucat ele sunt foarte bogate si pot contribui decisiv la instruirea noastra.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: