vineri, 6 martie 2009

Progresul legislatiei umane

Societatea ar putea sa fie guvernata doar prin legi naturale fara ajutorul legilor omenesti daca binele ar fi inteles si daca ar exista vointa de a-l practica. Dar societatea are exigentele sale si atunci ii sunt specifice legi specifice.
In vremurile de inceput, cei care erau mai puternici faceau legile, si le faceau pentru ei. A fost nevoie sa fie modificate pe masura ce oamenii au inteles mai bine dreptatea. Legile omenesti sunt mai stabile pe masura ce se apropie de adevarata justitie, adica pe masura ce sunt facute pentru toti si se identifica cu legea naturala.
Legea naturala este imuabila si egala pentru toti; legea omeneasca este schimbatoare si progresiva, si de aceea a fost imposibil ca in timpul copilariei societatilor sa se consacre dreptul celui mai tare.
O societate depravata are cu certitudine nevoie de legi mai severe. Din nefericire, aceste legi, sunt mai mult pentru pedepsirea raului deja savarsit decat sa indeparteze sursa raului. Numai educatia este cea care poate sa reformeze omul, atunci el nu va mai avea nevoie de legi atat de riguroase.
Omul poate sa-si corecteze legile sale - aceasta vine in mod natural prin forta lucrurilor si prin influenta binelui care il conduc pe calea progresului. El a corectat deja mult si va reforma multe altele.

(prelucrarea dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: