joi, 12 martie 2009

Entitati organice si anorganice


Entitatile organice sunt cele care contin o sursa de activitate intima ce le da viata: ele se nasc, cresc, se reproduc si mor. Ele sunt prevazute cu organe speciale pentru indeplinirea diferitelor functiuni ale vietii, adaptate necesitatilor de conservare. Cuprind oamenii, animalele si plantele.
Entitatile anorganice sunt cele care nu au nici vitalitate, nici miscare proprie si sunt formate doar prin agregarea materiei; acestea sunt mineralele, apa, aerul, etc.
Aceeasi forta uneste elementele materiale in corpurile organice si in corpurile anorganice. Legea atractiei este aceeasi pentru toate corpurile. Corpurile organice cat si cele anorganice au intotdeauna aceeasi materie, numai ca in corpurile organice ea este animata. Cauza animarii materiei este unirea sa cu principiul vital.
Principiul vital consta intr-un agent specific si este o proprietate a materiei organice. Este si cauza si efect. Viata este un efect produs prin actiunea unui agent asupra materiei; acest agent, fara materie, nu este viata, la fel cum materia nu poate trai fara acest agent. El da viata tuturor fiintelor care-l absorb si-a asimileaza.

Spiritul si materia sunt doua elemente constitutive ale universului. Principiul vital este unul dintre elementele necesare in constituirea universului, avandu-si sursa in materia universala modificata; este un element asemenea oxigenului si hidrogenului, care nefiind totusi elemente primare, sunt cu toate acestea parte a aceluiasi principiu. Rezulta de aici ca principiul vitalitatii nu consta intr-un agent primar distinct, ci intr-o proprietate speciala a materiei universale, datorata anumitor modificari.
Principiul vital isi are sursa in fluidul universal - este ceea ce noi denumim fluid magnetic sau fluid electric de animare. Este intermediarul, liantul intre spirit si materie. Principiul vital este acelasi pentru toate entitatile organice dar modificat dupa tipul speciei. Este ceea ce le da miscare si activitate si le distinge de materia inerta.
Vitalitatea nu se dezvolta decat prin corp. Acest agent vital fata materie nu este viata. Este necesara reunirea celor doua elemente pentru a se produce viata. Se poate spune ca vitalitatea ramane in starea latenta, pana cand agentul vital nu s-a unit cu corpul.
Ansamblul organelor constituie un fel de mecanism ce primeste impulsul activitatii intime sau principiul vital existent in ele. Principiul vital este forta motrice a corpurilor organice. In timp ce agentul vital da impulsul organelor, actiunea organelor intretine si dezvolta activitatea agentului vital, asa cum frecarea dezvolta caldura.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: