joi, 12 martie 2009

Proprietati ale materiei


Ponderabilitatea este un atribut esential al materiei pe care o percepem noi, dar nu este un atribut al materiei considerata ca fluid universal. Materia pura si subtila ce formeaza acest fluid este imponderabila pentru noi, ceea ce inseamna mai mult decat principiul materiei noastre gravitationala. Gravitatia este o proprietate relativa; in afara zonelor de atractie ale planetelor, nu exista gravitatie, tot asa cum nu exista nici sus, nici jos.
Materia este formata dintr-un singur element originar. Corpurile pe care le privim ca pe niste corpuri simple nu sunt elemente adevarate, ci transformari ale materiei originale. Diferitele proprietati ale materiei provin din modificari de molecule elementare in urma asocierii lor in anumite circumstante. Astfel gusturile, mirosurile, culorile, sunetul, proprietati daunatoare sau benefice ale corpurilor, nu sunt decat transformari ale singurei si aceleeasi substante originare. Acest principiu este demonstrat de faptul ca nu toata lumea percepe calitatile corpului in acelasi mod.

Aceeasi materie elementara este susceptibila de a suferi toate modificarile si de a dobandi toate proprietatile. Este ceea ce trebuie sa intelegem cand spunem ca totul este in tot. Oxigenul, hidrogenul, azotul, carbonul si toate corpurile pe care le privim ca fiind simple nu sunt decat transformari ale unei substante originare. In imposibilitatea in care suntem in prezent de a ajunge pana la aceasta materie altfel decat prin gandire, aceste corpuri sunt pentru noi veritabile elemente si putem, fara a trage vreo consecinta, sa le consideram ca atare pana la o noua ordine.
Teoria poate sa dea dreptate opiniei celor care nu admit materiei decat doua proprietati esentiale: forta si miscarea si care gandesc ca toate celelalte proprietati nu sunt decat efecte secundare variind numai intensitatea fortei si directia miscarii. Aceasta opinie este exacta. Trebuie sa se schimbe de asemenea dispunerea moleculelor, dupa cum dorim, de exemplu: intr-un corp opac ce poate deveni transparent si reciproc.
Moleculele au fara indoiala o forma determinata dar aceasta nu poate fi apreciata de noi. Forma lor este constanta prin moleculele elementare originare, dar variabila pentru moleculele secundare care nu sunt decat aglomerari ale primelor, caci ceea ce noi denumim molecula este inca departe de molecula elementara.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: