joi, 5 martie 2009

Legea perpetuarii

Populatia globului

Perpetuarea entitatilor vii este o lege a naturii. Fara perpetuare,lumea corporala ar pieri. Daca populatia globului urmeaza o progresie neincetata, asa cum se poate observa, pamantul tot nu va ajunge sa fie suprapopulat deoarece Dumnezeu a prevazut aceasta si mentine echilibrul; El nu face nimic fara rost. Omul care nu vede decat un colt din tabloul naturii nu poate judeca armonia ansamblului.

Succesiunea si perfectionarea neamurilor

Au existat neamuri omenesti care au disparut de pe suprafata pamantului dar altele le-au luat locul, asa cum altele ne vor lua locul intr-o zi.
Oamenii actuali sunt descendentii fiintelor primitive. Sunt aceleasi spirite care au revenit sa se perfectioneze in noile corpuri, dar care sunt inca departe de perfectiune. Astfel, neamul omenesc actual care, prin dezvoltarea sa, tinde sa se raspandeasca peste intreg pamantul si sa inlocuiasca neamurile care se sting, va avea perioadele sale de descrestere si de disparitie. Alte neamuri mai perfectionate din neamul actual il va inlocui, asa cum oamenii civilizati de azi descind din fiintele brute si salbatice ale timpurilor primitive.
Originea neamului se pierde in noaptea timpurilor, dar cum apartin marii familii omenesti, oricare ar fi tulpina primitiva a fiecaruia, ele au putut sa se amestece si sa produca tipuri noi.
Caracterul distinctiv si dominant al neamurilor primitive este dezvoltarea fortei brute in detrimentul fortei intelectuale; acum, din contra, omul face mai mult prin inteligenta decat prin forta corpului si totusi face de o suta de ori mai mult deoarece stie sa profite de fortele naturii, lucru pe care animalele nu-l fac.
Perfectionarea raselor animale si a soiurilor vegetale prin stiinta nu este contra legii naturii, Trebuie facut totul pentru a atinge perfectiunea si omul este un instrument de care Dumnezeu se serveste pentru a-si atinge scopurile. Perfectiunea fiind telul catre care tinde natura, acest lucru raspunde vederilor sale de a favoriza perfectiunea.
Omul trebuie sa-si faca munca meritorie prin intentie. Pe de alta parte, prin munca omul isi exerseaza si dezvolta inteligenta si sub acest raport el profita cel mai mult.

Obstacole in calea perfectionarii

Legile si obiceiurile omenesti care au ca scop sau efect punerea de obstacole in calea perpetuarii sunt contrare legii naturii. Tot ceea ce impiedica natura in mersul sau este impotriva legii generale.
Exista specii de fiinte, animale, plante a caror reproducere la nesfarsit ar fi daunatoare altor specii si carora omul insusi le-ar fi curand victima. Dumnezeu a dat omului putere asupra tuturor vietuitoarelor, pe care el trebuie sa o foloseasca in bine, dar sa nu abuzeze de ea. El poate regla reproducerea dupa nevoie; nu trebuie s-o impiedice fara necesitate. Actiunea inteligenta a omului este o contrapondere stabilita de Dumnezeu pentru a readuce echilibrul intre fortele naturii si acest lucru il distinge de anumite animale, deoarece o face in cunostinta de cauza. Dar si animalele concura la acest echilibru, deoarece prin instinctul de distrugere cu care au fost inzestrate fac astfel incat, pentru conservarea propriei specii, sa opreasca dezvoltarea excesiva si foarte periculoasa a speciilor de animale si vegetale cu care se hranesc.
Deprinderile care au drept efect stoparea reproducerii firesti, urmand doar satisfacerea senzualitatii, probeaza preponderenta corpului asupra sufletului, si cat de mult este omul legat de materie.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: