joi, 12 martie 2009

Facerea lumilor


Universul cuprinde infinitatea lumilor vazute si a celor nevazute, totalitatea entitatilor insufletite si neinsufletite, totalitatea astrelor ce se misca in spatiu precum si fluidele ce umplu acest spatiu.
Universul nu s-a creat de unul singur, caci daca ar fi fost etern ca si Dumnezeu, nu ar fi putut fi opera Lui. Ratiunea ne spune ca neputandu-se creea singur si nici a fi opera hazardului, trebuie sa fie opera lui Dumnezeu.
Dumnezeu a creat universul prin vointa Sa. Nimic nu ilustreaza mai bine aceasta vointa atotputernica decat frumoasele cuvinte ale Genezei: "Dumnezeu a spus: Sa fie lumina! si se facu lumina."
Tot ce s-ar putea spune si a intelege noi despre formarea lumilor este ca acestea se formeaza prin condensarea materiei raspandita in spatiu. Cometele ar fi un inceput de condensare a materiei si de lumi pe cale de formare dar ceea ce este absurd, este sa crezi in influenta lor - vorbind de influenta ce li se atribuie in mod vulgar; caci toate corpurile ceresti au partea lor de influenta in anumite fenomene psihice.
O lume complet constituita poate disparea si materia ce o alcatuieste se imprastie din nou in spatiu. Dumnezeu reinnoieste lumile tot asa cum reinnoieste entitatile vii dar durata de formare a lumilor numai Creatorul o stie.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: