joi, 12 martie 2009

Pluralitatea lumilor


Toate planetele din spatiu sunt locuite. Omul pamantean este departe de a fi, asa cum pretinde, primul in inteligenta, in bunatate si in perfectiune. Exista totusi oameni care se cred foarte importanti si care isi inchipuie ca micutul glob pamantesc este singurul privilegiat cu fiinte ganditoare. Orgoliu si vanitate! Acesti oameni cred ca Dumnezeu a creat universul doar pentru ei.
Dumnezeu a populat lumile cu fiinte care concura la scopul final al Providentei. A crede ca suntem singurele fiinte in univers, inseamna a pune la indoiala intelepciunea lui Dumnezeu care nu a facut nimic inutil; El a dorit sa fixeze acestor lumi un scop mai serios decat acela de a distra privirea noastra. Nimic de altfel, nici in pozitie, nici in volum, nici in alcatuirea fizica a pamantului, nimic nu poate sa ne faca sa presupunem in mod rezonabil ca globul terestru este singurul ce are privilegiul de a fi locuit, excluzand atatea mii de lumi asemanatoare.
Alcatuirea fizica a diferitelor planete nu este pretutindeni aceeasi. Ele nu se aseamana deloc. Si entitatile care le locuiesc au o structura diferita, asa cum pestii sunt facuti sa traiasca in apa si pasarile in aer.
Noi credem ca nu ar exista alte surse de lumina si de caldura decat soarele si nesocotim electricitatea care, in anumite lumi, joaca un rol mult mai important decat pe pamant. De altfel, nu toate fiintele sunt constituite din aceeasi materie ca si noi, cu organe identice cu cele ale oamenilor.
Conditiile de existenta ale fiintelor ce populeaza diferitele lumi trebuie sa fie apropiate mediului in care traiesc. Daca nu am vedea niciodata pesti nu vom intelege cum fiintele pot trai in apa. Tot asa cu celelalte lumi care contin elemente ce ne sunt necunoscute. Oare nu vedem pe pamant, lungi nopti polare luminate de electricitatea aurorelor boreale? Ar fi cumva imposibil ca, in anumite lumi, electricitatea sa fie mai abundenta decat pe pamant si sa joace un rol general ale carui efecte sa nu le putem intelege? Aceste lumi pot deci cuprinde in ele caldura si lumina necesare propriilor locuitori.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

10 comentarii:

Dr.Elias spunea...

"Al doilea. - Ce este dedesupt e la fel cu ceea ce este deasupra; iar ce este deasupra e la fel cu ce este dedesubt pentru a implini miracolul unui singur lucru.
Al treilea. - Si dupa cum toate lucrurile au fost create printr-un singur cuvant al Unului, tot asa toate lucrurile au fost create din acest Unic Lucru, prin adaptare." -Hermes Trismegistus
Asta e ceva care tin sa il impartasesc cu tine!:)

AMIRA spunea...

Sincer, aici m-ai cam bagat in ceata. Revino si lumineaza comentariul!:)
A doua parte a comentariului pare particica din doctrina panteista; o concepţie filozofică monistă care identifică divinitatea cu întreaga materie - doctrina conform careia totul este Dumnezeu, spre deosebire de doctrina că Dumnezeu este totul (http://amira-spiritualitate.blogspot.com/2009/03/panteismul.html

Dr.Elias spunea...

Mai... nu ai auzit de Hermes Trismegistus pana acum?... tot ce este legat de filosofie, spiritualitate si religii are la baza invataturile sale... alchimia si magia... ceea ce ti-am lasat eu nu face parte din nici o doctrina!!! ci este spiritualitatea pura!!! Legea pura!... Cand se spune Dumenzeu e totul nu se refera la materie... ci la absolut TOT ce e subtil si grosier... Sursa + emanatiile
Mediteaza asupra acestor subiecte... spiritualitatea se face pe baza de meditatie si nu pe citate... se invata din cartea inimii scrisa de Dumnezeu...si nu din cartile omului...
Dumnezeu nu e un mosulica cu barba sura ce sta pe un tron... Dumnezeu este absolut tot ce e in jurul tau inclusiv tu!... caci a a creat totul din El prin Voia Lui...
daca ar fi creat din alceva... ar insemna ca exista o lume exterioara... creata de alcineva... si totul s-ar bate cap in cap...
ceea ce spun eu sta scris si in Evanghelii in locurile cu "Iisus a spus:"

AMIRA spunea...

Nu fi atat de indignat! N-am dat cu parul. Am auzit de Hermes Trismegistus, am si citit cate ceva (cu siguranta mai putin decat tine),dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiu de acord cu toate invataturile sale (cel putin acelea pe care le stiu).Tot ce am vrut sa spun e ca esenta citatului scris de tine in comentariu se regaseste in doctrina panteista pe care eu nu o agreez.
Totusi, sa ne gandim asa: Hermes Trismegistus nu este Dumnezeu si nu detinea adevarul absolut.
Spui ca spiritualitatea se face pe baza de meditatie si nu pe citate - de acord cu tine dar se pare ca nici tu nu o faci (numai) "pe baza de meditatie" atata timp cat citezi pe altii si nu scrii numai despre ce ti se releveaza prin meditatie.

AMIRA spunea...

Parerea mea este ca ai fost putin cam virulent in comentariul anterior. Eu nu incerc sa-mi impun nimanui teoriile mele sau ale altor autori intelepti ale caror vorbe sunt aproape de sufletul meu. Nimeni nu poate spune ca detine adevarul; avem liberul arbitru si fiecare dintre noi alege din multimea de informatii pe cele pe care le simte si le intuieste ca fiind adevarate.
De exemplu, Hermes a spus si "Oamenii sunt zei muritori, iar zeii sunt oameni nemuritori. Fericit este cel care prinde sensul acestor cuvinte pentru că el deţine cheia către toate." Sunt absolut de acord dar nu stiu daca noi doi vom intelege acelasi lucru din acest citat".
"Dumnezeu nu e un mosulica cu barba sura ce sta pe un tron." - asta am observat si eu cu destui anisori in urma.

Dr.Elias spunea...

Iisus a văzut nişte prunci care sugeau lapte. A spus ucenicilor lui: Aceşti prunci care sug lapte se aseamănă cu cei care vor intra în împărăţie. [Ucenicii] i-au spus lui: Oare vom intra în împărăţie facându-ne prunci? Iisus le-a spus: Când veţi face din doi unu, şi veţi face partea din afară totuna cu partea dinăuntru şi partea dinăuntru totuna cu partea din afară, şi partea de sus totuna cu partea de jos, şi veţi face din bărbat şi din femeie unul şi acelaşi, încât bărbatul să nu mai fie bărbat şi femeia să nu mai fie femeie, şi veţi face ochi în locul unui ochi şi o mână în locul unei mâini, un picior în locul unui picior şi un chip în locul unui chip, atunci veţi intra în împărăţie . (Tom. 46. Tom. 106. Tom. 114. Mat. 18,1-4. Mat. 19,13-15. Marc. 9,33-37. Marc. 10,13-16. Luc. 9,46-48. Luc. 18,15-17. Ioan 3,1-10. Gal. 3,28-29. Ev. Egiptenilor)


Nu orice este semnat Hermes este scris de Hermes...
Hermes a fost un disipol al lui RA Creatorul(mai exact Iisus in alta intrupare)!

Eu nu merg pe doctrine si religii, ori spiritualitati moderne!...
Am oferit un citat!... nu mi-am sprijinit afirmatiile baza lui!!!...

Din propria mea experienta am ajuns la aceeasi concluzie ca si Hermes!... desi nu ma ridic la rangul sau!... Ca si Toth a fost atlant, apoi arian si chiar semit... daca urmarim cursul... il observam pe Paracelsus care intra in tiparul lui Hermes! Tocmai am exprimat 4 inrupari ale sale de alchimist... ele sunt mai multe... chiar si de ucenic al lui Iisus!

Dr.Elias spunea...

Imi cer iertare daca am lasat o senzatie ceva mai vulgara in energii... nu asta a fost intentia... ma grabeam in momentul acelela...

dar chestaia cu totul dintr-o sursa este pana la urma temeiul stiintei lui Einstein!!!

Si sa stii ca singurele lucrari care le-am citit ... sunt Tabla de smarald (care are jumatate de schioapa)si tratatul de aur ale sale... astea sunt singurele lucrari ale lui cele mai venerabile... si Tabla de smarald a lui Thoth!
astea sunt singurele texte veridice... restul sunt texte ale altora care s-au semnat cu pseudonimul Hermes...
Eu unul nu prea ma impac cu cititul cartilor spirituale!!!... eventual citesc tratate ale unor oameni care ii consider autentici sau evangheliii care sunt bogate in informatii daca stii din ce uncghi sa le citesti!!!

Dr.Elias spunea...

Numai Lumina si Iubire si imi cer din nou iertare daca am suparat cu ceva!

AMIRA spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AMIRA spunea...

Nu e nicio suparare. Doar ne aflam aici, pe pamant, pentru a invata si evolua. Sa existe puncte comune sau divergente asupra unui subiect este un lucru firesc. Important este sa ne respectam unii pe altii, sa fim deschisi, sa facem schimb de informatii dar sa nu impunem nimic unii altora. Avand libertatea de a gandi, fiecare om va sti ce sa aleaga si cum sa utilizeze informatiile. Eu, de exemplu, sunt genul de om care mai mult asculta decat vorbeste. Culeg informatii, le procesez si apoi imi fac o idee. Asupra unei teorii imi creez propriile argumente pro sau contra dar niciodata nu voi fi radicala pentru ca sunt convinsa ca nu este niciuna complet adevarata sau complet falsa.
"Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu" - Socrate
"Putini sunt cei care stiu, cat de mult ar trebui sa stie, ca sa stie cat de putin stiu." - Shakespeare
:) un zambet pentru tine